top of page

Minnesvärda berättelser: hur starka berättelser fastnar och långsamt förvrider sanningen

Uppdaterat: 29 aug. 2023

Det här är den sjätte texten i en serie av sju, där jag med hjälp av psykologin förklarar hur konspirationsteorier och desinformation får fäste och sprids människor emellan, samt hur vi kan motarbeta denna spridning. Min förhoppning är att du som förstår hur bluffar, lögner och bullshit får fäste ska utveckla större motståndskraft emot dem.

Serien innehåller följande texter:

När jag föreläser om detta för organisationer, bibliotek och skolor får jag ibland frågan om det är tillåtet att använda i undervisning. Svaret är ja. Det är fritt fram. Använd det, sprid det och arbeta med det som du önskar. Källor till den forskning och de exempel jag ger finns när du klickar på: (*)

 

Branden i Notre Dame

Läs följande stycke, och försök att skapa dig en bild av händelseförloppet:

En grupp byggnadsarbetare har gått hem för dagen, de har lämnat elektriska verktyg på en byggnadsställning vid renoveringen av Notre Dame. En kortslutning, orsakad av sågspån och damm i en av apparaterna, får en gnista att tändas och fatta eld. En eld som sprider sig upp i det spröda timmertaket. Elden sprider sig vidare, katedralen blir övertänd och rasar.

Läs nu följande stycke, och försök på samma sätt att skapa dig en bild:

En maskerad och beväpnad agent, utsänd av en hemlig organisation som i hemlighet försöker att ta makten över världen, skjuter ihjäl en säkerhetsvakt med en ljuddämpad pistol, och smyger sedan in i katedralen Notre Dame i Paris. Han placerar en tidsinställd brandbomb uppe vid taket, för att sedan osedd smyga ut i Parisnatten och invänta branden som får den 800 år gamla katedralen att stå i lågor och brinna ner?

En grupp forskare samlade flera hundra deltagare som slumpades in i två grupper (*). Båda grupperna fick läsa skildringar av händelseförloppet kring branden i Notre Dame. Den ena gruppen fick en skildring späckad med starka detaljer, som mest liknade en spänningsroman eller actionfilm.

Den andra gruppen fick läsa officiella rapporter. Med andra ord, lite längre längre versioner av det ni just fick läsa. Deltagarna fick även uppge hur intensiva känslor de upplevde när de läste skildringarna, samt om de var positiva eller negativa.

Resultaten visade att de deltagare som läste de actionfyllda skildringarna upplevde mer intensiva känslor än de som läste officiella rapporter. Kanske inte så förvånande. Men det verkligt intressanta var att de deltagare som upplevde intensiva känslor också trodde mer på de berättelser de läste om.

Den mentala skillnaden mellan minnesvärd myt och tråkig sanning

Berättelser och information som ger oss en stark känsla – oavsett den är positiv eller negativ – fastnar lättare hos oss. Den tar upp större plats i vårt minne. Vårt minne fäster tyvärr inte så stor vikt vid om något är sant eller ej. Dessutom berättar vi gärna om dessa berättelser för andra. Starka berättelser är precis det bränsle som konspirationsteorier behöver för att växa och spridas. Men, det tragiska, och lite komiska, är att det inte stannar vid händelser som är påhittade, men skulle kunna vara verkliga. Man har nämligen sett i forskningen att inslag av absurd och overklig information i konspirationsteorier, gör att människor får svårare att skilja mellan vad som är trovärdigt eller ej (*).

Det är som att man förflyttar skalan för sant och falskt.

Om vi först sätter ett sant och ett falskt påstående mot varandra.

  • Sant: Joe Biden vann det senaste presidentvalet med flest röster i en demokratisk process, helt enligt USA’s konstitution.

  • Falskt: Joe Biden är skyldig till omfattande valfusk, dirigerad av demokraterna. Inga oberoende granskare har funnit bevis för omfattande valfusk av demokraterna (*). Man har funnit 475 felaktiga röster, varav de flesta var på Donald Trump (*).

Då är det lätt att se vad som är sant och vad som är falskt.

Sant och falskt om USA-valet 2020

Men, det kommer mera. Vi lägger till något jättejättefalskt: att makthavarna i vita huset inte är människor, utan en annan art, utomjordingar som befruktat ödlor och skapat en maktelit som är förklädda att se ut som människor, bara för att utöva makt över oss riktiga människor. Det är vad som kallas "Alien Lizard-konspirationen" (*).

Sant, falskt och jättefalskt om USA-valet 2020

Ja, då är det där påståendet om valfusk mycket närmare sanningen. Plötsligt är det nästan sant. Ju fler gånger detta virrvarr av lögner och total bullshit upprepas, desto svårare blir det att skilja mellan vad som är sant, falskt och jättefalskt.

Vi tar ett till exempel:

  • Sant: Socialtjänsten i Sverige har möjlighet att omhänderta barn, efter beslut i socialnämnden, när de bedömer att barnet riskerar att fara illa. Ibland händer det med barn till svenska föräldrar. Ibland händer det med barn till utländska föräldrar. Ibland händer det barn i muslimska familjer. Och, då beror det inte på att de är svenskar, utländska, ateister, kristna eller muslimer. Utan på att man bedömer att barnet inte får fullgott skydd från sina vårdnadshavare.

  • Falskt: Socialen i Sverige diskriminerar barn till muslimer. Även om det skulle vara fler muslimska barn som omhändertas, behöver det inte betyda att det är för att Socialtjänsten diskriminerar barn.

Sant och falskt om socialen och muslimer

Återigen lägger vi till något jättejättefalskt: att svenska myndigheter kidnappar barn utan anledning och utan rättegång, ibland i samma stund de föds. Ibland är polisen med och hotar med pistoler. Skrikande barn rycks från armarna på deras desperata föräldrar. Och det bara för att hindra dem från att praktisera sin religion! För att kuva islam.

Då är återigen det där falska påståendet lite närmare sanningen.

Bara ett exempel till:

  • Sant: Ukraina invaderades av Ryssland i en fullskalig militär invasion den 24 februari 2022, som en upptrappning av det krig som förts av paramilitära ryska trupper på Ukrainsk mark sedan 2014.

  • Falskt: Ryssland har endast genomfört en ”speciell militär operation” på mark som egentligen tillhör Ryssland för att befria ett folk som egentligen vill tillhöra Ryssland.

  • Jättefalskt: Ryssland försvarar sig bara efter att ha blivit provocerat under lång tid av USA som genom dess utvidgning av NATO och infiltration av Ukraina tillsatt en marionett-regering full av narkomaner och nazister som hotar Rysslands existens. Och i den "speciella militära operation" som genomförs (givetvis med stor framgång) har inga civila människor dödats av Ryssar utan det är Ukrainarna själva som slaktar sin befolkning för att smutskasta de ryska frihetssoldaterna.

Sant och falskt om ryska invasionen

Det är den här taktiken som både före detta amerikanska och nuvarande ryska ledare använder för att få människor att betvivla allt. För att skapa misstro människor emellan. När informationsflödet är så fullproppat med en blandning av sanningar, lögner och totalt skitsnack är det lätt att börja tvivla på allt (*). Och det är syftet med att sprida desinformation. Den som tvivlar på allt kommer att bli missnöjd. Och den som är missnöjd kommer att vara lättare att locka över på sin sida. Oavsett det gäller att protestera mot covid-vaccin, storma Capitolium, invadera Ukraina eller utföra terrordåd. Sanningen är nästan alltid är torrare, tråkigare och mindre spektakulär än lögnen. Den som behöver krydda sanningen, har oftast ett smutsigt syfte med det (*).

Nu har du kunnat läsa om alla delar i konspirationsreceptet. Så, vad gör vi av all den här informationen? Vi skapar givetvis ett vaccin mot desinformation. Det kan du läsa om här: Ett vaccin mot desinformation: hur vi kan öka vår motståndskraft genom att leka konspirationsteoretiker

20 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page