top of page

Att skapa "bevis": hur Ryssland ägnat de senaste 100 åren åt att göra vänner till fiender

Uppdaterat: 7 aug. 2023

Det här är den fjärde texten i en serie av sju, där jag med hjälp av psykologin förklarar hur konspirationsteorier och desinformation får fäste och sprids människor emellan, samt hur vi kan motarbeta denna spridning. Min förhoppning är att du som förstår hur bluffar, lögner och bullshit får fäste ska utveckla större motståndskraft emot dem.

Serien innehåller följande texter:

När jag föreläser om detta för organisationer, bibliotek och skolor får jag ibland frågan om det är tillåtet att använda i undervisning. Svaret är ja. Det är fritt fram. Använd det, sprid det och arbeta med det som du önskar. Källor till den forskning och de exempel jag ger finns när du klickar på: (*)

 

Vi talar idag om att kriget i Ukraina började den 24 februari 2022. Det var då Ryssland inledde en fullskalig invasion. Man har mördat tusentals, kanske tiotusentals, civila i både bombningar, missil- och drönarattacker, och rena avrättningar som i Butja. Och, man har ägnat sig åt informationskrigföring. Man har spridit lögner och konspirationsteorier.

I takt med att Sverige tagit ställning mot kriget, skänkt vapen och försvarsmateriel till Ukraina, och även ansökt om NATO-medlemskap, har man kunnat se rysk propaganda om att Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad var nazister. Den här skylten fanns utanför den svenska ambassaden i Moskva (*).

Reklamaffisch utanför svenska ambassaden i Moskva

Texten säger ungefär ”de var nazister, det är inte vi”.

Man ska dock komma ihåg att den egentliga invasionen av Ukraina inte började i februari 2022. Redan 2014 angrep ryska trupper, klädda i gröna kläder och utan officiella uniformer, Krim, Luhansk och Donetsk (*). Under de första två åren dog minst 6,000 människor, både stridande och civila (*).

Vid samma tidpunkt startades en svenskspråkig version av den ryska nyhetskanalen Sputnik. Och, vid samma tidpunkt började märkliga profiler på sociala medier, och anonyma bloggar, sprida mystiskt material. Material som plockades upp av media, både i Ryssland och i Sverige. Från december 2014 till juli 2016 skapades inte mindre än 26 avgränsade nyhetsteman där det spreds falska så kallade bevis för att Sverige konspirerade mot Ryssland (*).

Ett tema som återkom var att Carl Bildt skulle ställa upp i det Ukrainska presidentvalet och göra motstånd mot Ryssland (*).

Dagens Nyheter om Carl Bildt i ryska medier
Äkta Dagens Nyheter-sida

En fejkad Dagens Nyheter-sida hävdar även att politiker, bland andra Carl Bildt, skulle ha samtalat vid kungens 70-årsdag för att skapa en ny organisation som ska skydda Europas enighet (*).

Falsk Dagens Nyheter-sida om Karl Bildts möte med politiker
Falsk Dagens Nyheter-sida

Du behöver inte titta länge på bilden innan du ser en del pinsamma misstag. Carl Bildt stavar exempelvis sitt namn med C, inte K. De har missat ett s i plats och även särskrivit ordet "utrikespolitiska".

Ett annat tema var att Sverige i hemlighet stöttade Ukraina. Man påstod redan 2015 att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist skickat ett brev till VD’n för en av Sveriges största vapentillverkare, BAE Systems, Magnus Ingesson, med uppmaningen att sälja artillerisystemet Archer till Ukraina (*).

Falskt brev mellan Hultqvist och Ingesson
Falskt brev som påstås vara skickat av dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist till vapentillverkaren BAE Systems VD Magnus Ingesson.

Det här brevet var helt och hållet falskt. Magnus Ingesson var inte ens VD vid det här tillfället, utan han hade lämnat det jobbet och börjat med ett annat, för en annan organisation. Och den stora frågan är varför en svensk man skulle skicka ett brev till en annan svensk man, på engelska?!

Ryssland har en lång historia av att förfalska material och sprida det, i syfte att skapa så kallade ”bevis” för konspirationer.

Exempel på rysk desinformation

Ett av de mest kända exemplen är Sion Vises Protokoll. Det spreds i början av 1900-talet och sägs beskriva en planerad judisk sammansvärjning med målet att uppnå världsherravälde. Där nämns frimurare, liberaler, kommunister och kapitalister, och de sägs vara judarnas redskap för att behärska världen. Redan år 1921 avslöjades den som en förfalskning (*). Det är till största del en omarbetning av en satirisk bok från 1864 där en fransk författare, Maurice Joly, skämtade om den franske kejsaren Napoleon III. Den omarbetades av den tsarryska säkerhetstjänsten Ochrana i syftet att sprida desinformation, att piska upp stämningen mot en tänkt fiende.

Några år senare, på 1980-talet, inleddes en av de mest framgångsrika operationerna för desinformation. I ”Operation Infektion” fick man en stor andel av USA’s, främst svarta, befolkning att tro att AIDS var skapat av amerikanarna själva (*). Som ett sätt att rensa ut färgade, lågutbildade och låginkomsttagare. Man gjorde det genom att plantera information i en indisk engelskspråkig tidning som hette Patriot, som KGB själva hade skapat och finansierat redan år 1962, enbart för att publicera desinformation. När nyheten väl var publicerad i det som verkade vara en seriös tidning, plockade vissa mindre noggranna amerikanska tidningar upp historien och spred den vidare. Så var bollen i rullning.

På senare år har man inte behövt traditionell nyhetsmedia, man har varit snabb med att utnyttja sociala medier. Det finns ryska företag, bland annat Internet Research Agency (*) som finns i St Petersburg och ägs av Yevgeny Prigozhin (som också är ägare av privatarmén Wagner). Deras affärsidé är att sprida desinformation. En av deras mest omtalade kampanjer är när man för några år sedan, helt på distans, lyckades piska upp stämningen i Houston så mycket att en demonstration utanför en moské urartade (*). IRA använder sig främst av internet-troll. Alltså falska sociala medie-profiler. Något som tyvärr spridit sig även till Sverige, där det finns trollfabriker liknande IRA, om än i mindre skala. Det har kommit rapporter om att de har nära koppling till vissa politiska partier (*).

Och, du förstår säkert vad som händer här. Ingen tänkande människa tror ju att en falsk Dagens Nyheter-sida som stavar Carl Bildt med K är på riktigt. Men, den här typen av falska bevis är inte skapade för tänkande människor. De är skapade för de som redan börjat misstro traditionella medier, officiella förklaringar, vetenskap och fakta. De som ägnar sig åt konspiratoriskt tänkande. De ska få bekräftelse för det de redan tror på - och därför bli mer säkra på sin uppfattning. Därför jackar den här typen av så kallade bevis in i en mycket mänsklig tendens. Nämligen att okritiskt och ogenomtänkt söka argument för det man tror, snarare än argument emot det man tror. Och det här kallas för confirmation bias (*). Eller, ensidigt bekräftelsesökande.

Det är ganska enkelt att se hur det här relaterar till konspirationsteorier. Den som väl börjat tro på en konspiration, oavsett det gäller MPR-vaccin, den globala uppvärmningen, eller relationerna mellan Sverige och Ryssland, kommer att använda allt som talar för konspirationen och förkasta allt som talar emot den.

Och, det finns en sak som är viktig att påpeka. Många av de här så kallade bevisen är uppenbart falska. En normalbegåvad person kan snabbt inse att det är falsk information. Men det blir bara svårare och svårare att skilja mellan falskt och äkta.

AI-genererad bild på Boris Johnson

Det här är ett exempel på en AI-genererad bild. Tittar man noga på Boris Johnsons ansikte, polisens hand och den andra polisens väldigt långa örsnibb, kan man se att det är en falsk bild. Men, det blir svårare och svårare att avgöra. Boris Johnson må vara en buse, men han har aldrig blivit tagen av polisen på det här viset. Det går emot konventionell kunskap. Och, konspirationsteorier går ofta emot konventionell kunskap och officiella förklaringar. Därför behövs någon som tar på sig rollen som expert och sanningssägare. Det kan du läsa om här: Sanningssägarna: om skillnaden mellan "experter", experter och majoriteten av experter

8 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page